fbpx

Champagne wijnspijs lunch in “in de Keuken van Floris” te Rotterdam

Champagne tegen de warmte

Het is zondag 23 juni en het is een warme zonnige dag. We zijn in de keuken van Floris aan de honingerdijk 259 te Rotterdam. Eigenlijk te warm om “in de keuken” te zitten, maar gelukkig hebben we er voldoende verfrissende Champagne bij. Mijn plek waar ik ben gaan zitten was achteraf een mindere keuze; vlak bij de warme lampen die de gerechten op temperatuur houden. Caroline Cocheret van de activiteitencommissie van de Verenigde Vinologen Nederland en Weinakademiker Anja Vondenhoff hadden de handen ineen geslagen om deze champagnelunch te organiseren.  Bij binnenkomst worden we verwelkomd met als aperitief Janisson Daradon Extra Brut, 50% chardonnay en 50% pinot noir. Door de 10% vins de réserve die op eiken gerijpt zijn. Hij heeft tussen de 24 en 36 maanden rijping gehad. Dosage: 2g/ltr. Buiten citroen en appel heeft hij een aanwezige brioche en een redelijk fijne moes. Hoewel  hij droog is geeft het mij toch een wat zoete indruk. Ondertussen wordt ook al weer een magnum Piollot reservé brut ingeschonken: 70% uit Pinot Noir, 20% Chardonnay en 10% Pinot Blanc. Sinds 2014 Ecocert gecertificeerd en een vermelding in Gault Millau met 14 punten. Hij heeft frisse zuren, citroen, groene appel en aanwezige brioche. 8 gr dosage. Deze wijnen komen beide uit de Côte de Bar en bewijzen dat ook daar mooie Champagnes vandaan komen.

Inleiding van Grégoire van den Ostende, directeur Bureau du Champagne Benelux.

Grégoire is er nog even om een korte inleiding te houden. Hij vertelt over de vroege oogst van 2018 met hoge rendementen en over 2017 die juist met verliezen had te kampen door vorst en hagel. 24% was daardoor vernietigd. En dan nemen Anja en Floris het over om over de wijnen en spijzen te vertellen.

Het eerste wijnspijs combinatie met de meuniers.

Linten rauwe makreel, harder vis, waarbij gedroogde krabbepootjes zijn verwerkt, advocado, schijfjes, papaja, waterkers, aalbes, paarse mais tortilla’s, onrijpe tomaat, feta, krab en nog iets gepekeld. Je krijgt er een pincet bij om de afzonderlijke smaken te proeven. Ik merkte ook dat niet alles fijn was bij de wijn. Zo waren de papajasmaken weer te overheersend. Een hap met weer andere dingen ging dan weer prima. Bij dit gerecht waren er twee wijnen te proeven: twee Champagnes van 100% meunier. De eerste is de Eric Taillet- Exclusiv’T – brut, 3 gr dosage. Niet zo heel expressieve neus, zelfs ietwat muffige indruk dit zal te maken hebben met de Solera opvoeding  van meer dan 5 jaar, paste deels goed bij het gerecht met uitzondering van de papaja schijfjes. De tweede wijn de Henriet-Bazin brut, ten Westen van Reims, La Sante au beurre wijngaard. 8 Gr. dosage en heeft ook een meer off-dry karakter. Deze is rijper en expressiever en heeft dan ook een mooie brioche; gisttonen van brooddeeg en toost.  De 3 jaar “sur latte” proef je er wel aan af.

 

De tweede wijnspijs combinatie met de Chardonnay’s

Het tweede gerecht bestaat uit twee delen die weer afzonderlijk matchen bij de twee wijnen. Het zijn twee gerecht op basis van aubergine. Gefermenteerde aubergine met miso, lantana een bouillon van aubergine en lady grey tea, pimpernel blad en lavendel.

De eerste wijn is de Godmé Sabine brut de blancs (75%  chardonnay en 25% pinot blanc)  is een wat minder uitgesproken Champagne met een weinig brioche en tweede is een 100% chardonnay. Een veel meer uitgesproken wijn, meer gistonen en body, dan de eerste. De eerste wijn past goed bij het eerste gerecht, maar met enkele hapjes valt de wijn weg bij het gerecht. Het gerecht is dan ook wat te rijp voor de wijn. Dat gebeurt niet bij de tweede wijn, La Desiree Michel Furdyna 100% CH.

Sabine Godmé in Villers, 50% reserve wijnen, 3 jaar oud, op hout vergiste Champagne, doordat deze meer smaak heeft blijft hij meer overeind bij beide gerechten.

 

Het tweede wijnspijs combinatie met de rosé Champagnes

Het gerecht is een lamsschouder met o.a. erwten en asperges. De eerste Champagne is de Lamoureux Marie serie rose. Hij is met de sagnée methode (bloeden) gemaakt, dosage van  8 grams per liter, fijne  bubbels, frambozen en aardbijen in de neus, maar niet geprononceerd, ook in de smaak elegant en dat zorgt er ook voor dat deze wijn prima samen gaat met de zachte smaken van het gerecht. De tweede rosé is gemaakt door het blenden van de wijnen. Het is de is de Anthime Sensations gemaakt van 85% pinot noir en 15% chardonnay gerijpt op 300 liter vaten, slechts 800 flessen van gemaakt en geen malo. 47 maanden op gist gelegen. Deze wijn heeft meer smaak en gaat ook bijna over het gerecht heen.

De laatste wijnspijs combinatie: het dessert

Het dessert is een gerecht met ijs van geitenkarnemelk, rabarber, gedroogde kersen in een saus met o.a. vlierbloesem. En zoet moet bij zoet dus een Champagne van Rémi Leroy demi sec, dosage 33gr. 70% PN en 25% CH en 5% Meunier. 35% van de wijn heeft op hout gelegen uit Aube.

Deze Champagne heeft een fijne moes en zuur van de rabarber en het zoet van het ijs combineert goed met de Champagne.

En zo hebben we een bijzondere middag meegemaakt met mooie gerechten en een keur aan diversiteit aan Champagnes. We hebben genoten en zijn weer voldaan en wijzer naar huis gegaan.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.