Over deze cursus
Leer alle facetten van wijn! U leert herkennen wat u lekker vindt en komt meer te weten over de betekenis van wat u ziet op het etiket. Ook wijnwetgeving en wijnbouw, wijnbereiding en natuurlijk de belangrijkste wijngebieden in de wereld komen aan bod. Kortom een cursus voor de professional of echte wijnliefhebber. Bij deze cursus hoort het boek (apart te bestellen) “Ik weet meer van wijn”.
Introductie: Even voorstellen, de structuur van de lessen, online proeflessen, het boek, exameneisen en hoe bereid ik het examen voor? Waar kan ik examen doen?
Wat is wijn? Welke soorten wijn zijn er? De smaak van wijn. Hoe proef je wijn?
Wijndruiven, 8 witte druiven, 9 blauwe druiven.
Wijnklimaat, de bodem, de druif in de wijngaard, werk in de wijngaard.
De 4 fasen van wijn maken; oogsten, vergisten, rijpen, bottelen. Vinificatie van witte wijn, vinificatie van rode wijn, rosé, versterkte wijn, Mousserende wijn.
Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Langedoc-Roussillon, Loire, Rhône
Italië: Piemonte, Veneto, Toscana en Spanje: Rioja, Rueda, La Mancha, Jerez
Portugal: Douro, Duitsland: Mosel, Rheingau, Rheinhessen, Pfaltz en Baden
Niederöstenreich en Wachau
Wijngebieden buiten Europa: California, Chili, Argentinië, Zuid Afrika, Australië en Nieuw Zeeland
Fles openen, schenken, serveertemperatuur, wijn en spijs, wijn bewaren, alcohol en gezondheid.