fbpx

Een dag uit de Wijnreis naar de Rhône

Rhônereis augustus/september 2019 dag 3

De zuidelijke Rhône: Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Vaqueras, Gigondas.

Saint Cosme zuidelijke Rhône wijn

Het is 8:15 uur als we vanuit Hotel Le Glacier in Orange vertrekken naar Chateau Saint Cosme. Het is een mooie zonnige dag dus de zonnebril kan weer op. Na een busreis van zo’n 20 minuten al genietent van het landschap arriveren we op onze bestemming. We zijn in het zuiden van de Rhône. In het hart van de appellatie Gigondas ligt het kasteel van Saint Cosme. Een uitzonderlijk landgoed, met zijn Gallo-Romeinse gistingsvaten die perfect bewaard zijn gebleven. Deze historische site geeft een goed idee van hoe hun voorouders, de Gallo-Romeinen, leefden. Het pand is al sinds 1490 in hun familie en er zijn al 14 generaties vignerons. Het terroir is blijkbaar homogeen, maar het is eigenlijk geologisch erg divers omdat de Dentelles de Montmirail (de muizentanden) het erg complex maakt. Het microklimaat is koel en laat rijp. De wijngaarden liggen op ongeveer 350 meter hoogte. Deze Gigondas wijnen kunnen tegelijkertijd krachtig en verfijnd zijn. De kapel van Saint Cosme, gelegen in het hart van onze wijngaard, is een puur voorbeeld van Romeinse kunst. Het werd gebouwd in de XI en XII eeuw. Het eerste wat we doen is dan ook de heuvel beklimmen om deze kapel te bewonderen. En vanuit deze heuvel is niet alleen de kapel te bewonderen maar is er ook een adembenemend uitzicht.

Kapel bij Saint Cosmesaint uitzicht over de wijngaarden bij Saint Cosmes

Proeven bij Saint Cosme

En dan gaan we naar beneden om de wijnkelder te bezichtigen. Het is een kelder met allerlei gangetjes en kleine ruimten. Het historisch besef prevaleert hier boven een efficiënte bedrijfsvoering.

houten fermenteervaten bij Saint Cosme

De Saint Cosme Rhône wijnen

Daarna gaan we naar het proeflokaal om de wijnen te proeven.

De witte wijnen van Saint Cosme

We beginnen met “Les Deux Albion” 2018 wit IGP Principauté d’Orange.

Van een wijngaard met kalkstenen ondergrond in Saint Martin. 40% viognier, 20% marsanne, 30% picpoul, 4% clairette, 3% ugni blanc en bourboulenc. Fermentatie: 25% in demi-muids, 50% kleine vaten en 25% in RVS. Gist rijping (“sur lie”). Hij heeft een medium aroma, wat bloemig, geel fruit zoals abrikoos, medium alcohol  en zuren maar met een frisse indruk. Heeft een bittertje, medium body en medium smaakintensiteit met ook weer het gele fruit en een medium afdronk. Een mooie wijn!

Dan de 2017 AOP Condrieu 100% viognier van granieten bodem met zand, 8 maanden gerijpt in deels gebruikte en nieuwe vaten. Geprononceerd medium+ aroma van vanille en gedroogde abrikoos, lychee en rozenblaadjes. Medium zuur en alcohol, Medium+ body intense smaak zie aroma, lange afdronk. Excellente wijn met body maar toch ook nog voldoende frisheid.

En dan iets speciaals. Ze hebben namelijk ook nog wijngaarden in het Finger Lakes NY USA. Daar komt een droge 2017 100% Riesling vandaan van Forge Cellars. Gefermenteerd met wilde gist op deels (57%) barrique. Klinkt altijd leuk dat wilde gist, uiteindelijk neemt saccharomyces cerevisiae het over omdat de meeste wilde gisten het loodje leggen bij 4% alcohol. Medium aroma van grapefruit en ananas. Medium+ zuur, medium alcohol en body, medium+ smaak van het eerder genoemde ananas en grapefruit en ook iets bitter en medium afdronk. Erg goede frisse wijn voor 15 euro.

De rode wijnen van Saint Cosme

De rode wijnen van Saint Cosme

2017 les deux Albion, AOP Côtes du Rhône (10 euro). Hele trossen tezamen langzaam gefermenteerd van syrah, Grenache, carignan, mouvèdre en clairette.   Gerijpt op deels eiken en deels beton. Ingetogen medium- aroma’s van rode bessen, kersen, bosfruit, enigszins vegetaal en je proeft de steeltjes die mee zijn vergist. Medium+ zuur, medium body en smaak (als boven) , beetje harde medium+ tannine en medium afdronk. Een goede wijn, maar wel wat hoekig.

2017 AOP Gigondas (24 euro). 70% grenache, 14% syrah, 15% mouvèdre en 1% cincault ook hele trossen mee met de fermentatie. 12 maanden houtrijping in 20% nieuwe vaten 50% gebruikte vaten en de overige 30% in betonnen tanks. Medium+ aroma van donker fruit en laurier, medium zuur, hoog in de alcohol, een volle body, smaak medium+ van bovenstaande en nog wat vegetale tonen en peper, medium+ tannine maar goed geïntegreerd met een lange afdronk. Een excellente wijn met volheid en complexiteit.

2016 AOP Châteauneuf du Pape. 50% grenache, 15% syrah, 25% mouvèdre en 7% cincault en 3% clairettte, ook hele trossen mee met de fermentatie. 24 maanden houtrijping in gebruikte vaten (2 à 4 jaar). Medium aroma van fris fruit, kruidigheid maar ook rijpingstonen zoals truffel en chocola. Tannine medium+, medium zuur, hoog alcohol, medium+ smaak van bovenstaande en medium+ body en een lange afdronk. Een erg goede wijn met de nodige elegantie.

2017 AOP Côte Rôtie. 100% syrah met hele trossen. Twaalf maanden houtrijping 405 nieuwe en 60% gebruikte vaten. Medium+ aroma van donker jammig fruit (bramen, zwarte kersen) iets vegetaal, en wat boers. Medium zuur, medium alcohol, medium body, medium+ tannine die nog wat hard aanvoelen, smaak medium intensiteit zie aroma’s met een lange afdronk. Goede wijn die nog wel wat mag rijpen.

Séguret

Het dorp Séguret

Dan is het tijd om afscheid te nemen en op weg te gaan naar het pitoreske plaatsje Séguret voor een korte wandeling

Op naar Châteauneuf du Pape

Daarna weer de bus in voor de lunch op een bijzondere locatie bij het plaatsje Châteauneuf du Pape waar een werkelijk prachtig uitzicht is over de Rhône vallei.

uitzicht over de Rhônevalei bij Châteauneuf du Pape uitzicht over de Rhônevalei bij Châteauneuf du Pape vanuit het restaurant

Het restaurant heet “Le Verger des Papes” en is een restaurant “panomarique”. We genieten van het uitzicht en krijgen een lunch geserveerd van plaatselijke gerechten met een wat geoxideerde rosé en mooie Lirac met een frisse neus veel alcohol, beetje prikkend kruidig en aroma’s van kersen en bosbessen met flink structuur en een aardige body.

lunch bij restaurant in Châteauneuf du Pape

Na de lunch lopen we door het stadje naar beneden totdat we bij het domein van de familie Quiot zijn aangekomen; Domaine du Vieux Lazaret. Overigens is dit niet het enige domein van deze familie.

Rhône wijndomein van familie Quiot

De Rhône wijnen van familie Quiot

We zijn net op tijd, en dat is eigenlijk bij alle domeinen waar we op visite zijn, de oogst gaat over een week beginnen. Alles is weer klaar om in gebruik te worden genomen. We worden eerst in het proeflokaal ontvangen en vanwege de warmte is het water wat eerst wordt geschonken. En dat vindt gretig aftrek. Wij zijn overigens niet de enige die uitgedroogd is. Het is hier de laatste weken erg warm geweest en daardoor zijn de druiven klein gebleven.

In 1748 kocht Antoine Quiot, die al land bezat aan de oevers van de Rhône, tarwe, wijnstokken en andere gewassen, zijn eerste wijnstokken Châteauneuf du Pape. Het was 12 salmées (8 hectare) groot. In 1793 kocht zijn kleinzoon Jean Baptiste de Tour de Lhers, een oude toren naast de Rhône die tijdens de revolutie een nationaal bezit was geworden na inbeslagname van een aristocratische Franse familie (Rohan-Soubise). Het was een uitgestrekt landgoed van 100 hectare. Hij bouwde daar een huis, waar zijn familie vandaag de dag nog steeds in woont, met behulp van stenen uit het oude kasteel. Hij trouwde met de dochter van een landeigenaar die tijdens de revolutie guillotineerde en burgemeester werd van Châteauneuf in 1815 tot 1835.

Ook hier heeft de druifluis toegeslagen

In 1875 werd de hele wijngaard vernietigd door de phylloxera, een klein insect dat de wortels van wijnstokken opeet en ze uiteindelijk doodde. Ons gezin was verwoest en begon met het delven, de zijdehandel en de landbouw (tarwe en granen). De wijngaard werd opnieuw beplant met voornamelijk Grenache-druiven. De oorlog van 1914-1918, de economische crisis van 1929 en de Tweede Wereldoorlog waren niet echt een goede periode voor de uitbreiding of ontwikkeling van het landgoed. In 1980 besloten Geneviève en Jérôme Quiot weer de verkoop van flessen wijn op te starten. Tot zover de informatie die ook op de website is te vinden. We starten de rondleiding en het eerste dat opvalt is een enorme pallet met zakken met wijnsteenzuur om de zuurgraad op pijl te brengen.

de betonnen cuves bij familie Quiot in Châteauneuf du Pape

Voorts een gang met enorme betonnen cuves en weer verderop een bottellijn. Weer terug via het proeflokaal komen we bij de opslag en eiken houten vaten.

Het proeven van de Rhône wijnen van de familie Quiot

De Rhône wijnen van de familie Quiot

We beginnen met een witte 2017 Châteauneuf du Pape van 22 euro. 51% grenache blanc, 24% clairette, 21% bourboulenc en 4% roussanne. Medium aroma van bloemen, minerale (vuursteen) tonen, perzik, abrikoos, ,medium zuur, medium body, medium smaakintensiteit van bloemen, minerale (vuursteen) tonen, perzik en abrikoos, met medium afdronk. Een mooie toch frisse wijn met een mooie body en smaak.

2012 Château du Tignon (14,50 euro) Vaqueras rouge. 65% grenache en 35% syrah. Medium aroma van fris fruit: kersen, bosbes, medium+ zuur, hoog in de alcohol (14,5%), Medium+ smaak van bovenstaande en ook rijpingstonen zoals koffie, medium body,  tannine medium+ geïntegreerd, medium afdronk. Mooie frisse wijn met karakter.

2013 Château du Tignon (16,- euro) Gigondas. 60% grenache, 30% syrah, 5% mouvèdre, 5% cincault.  Medium+ aroma van kruiden, laurier, kers, bosbes, zwarte bes, nog net medium alcohol (13,5%), medium zuur, medium+ tannine; beetje hard, medium+ smaak van bovenstaande, medium+ afdronk. Erg mooie wijn, kan nog mooier worden.

2016 Domaine Vieux Lazeret (20 euro) Châteaneuf du Pape rood. Blend onbekend. 15% hout en 85% op/in beton gerijpt. Medium- aroma van wat gedroogd donker fruit. Hoog alcohol (14,5%), tannine medium+; plakkend en hard, medium zuur, medium+ body, medium+ smaak; kruidig jammig donker fruit, lange afdronk. Heel goede wijn, moet nog wat ouderen.

2013 Domaine Vieux Lazeret (30 euro) Châteaneuf du Pape rood, cuvee exeptionnelle. Heeft 12 maanden eiken vatlagering gehad. Medium+ aroma van vanille, donker gedroogd fruit, laurier, hoog alcohol (14,5%), medium zuur, medium+ plakkerige tannine, medium+ body, medium+ smaak van bovenstaande + jammigheid en kruiden. Lange afdronk. Mooie meer open wijn, nu al goed drinkbaar, maar kan geen kwaad om nog te laten liggen.

2015 Domaine Duclaux (22 euro) Châteaneuf du Pape rood. Blend van de 13 druivenrassen. Hoog alcohol (14%), Medium+ aroma van kruiden, laurier, jammige pruimen, bramen, kersen en een vleugje tabac, medium zuur, medium+ tannine, body medium+, smaken van bovenstaande en een lange afdronk. Erg mooie wijn.

1993 Domaine Duclaux (52 euro) Châteaneuf du Pape rood. Blend van de 13 druivenrassen. Al aardig bruin in de kleur. Medium+ aroma van chocola, tabac, balsamico, koffie, gedroogde pruimen en bramenruiden, laurier, jammige pruimen, bramen, kersen en een vleugje tabac, medium alcohol, medium zuur, medium+ tannine, body medium+, smaken van bovenstaande en een lange afdronk. Excellente complexe wijn met ook nog de nodige elegantie.

De kiezelstenen van Châteauneuf du Pape

En dan is het weer tijd om naar ons hotel terug te keren met de bus. We nemen weer afscheid met de bekende chocoladestroopwafels en rijden ook nog even langs de wijngaarden om de typische kiezelstenen te zien die zo typisch zijn voor de wijngaarden van Châteaneuf du Pape.

Kiezelstenenbodem van Châteauneuf du Pape

Dineren bij Restaurant "Le Garden"

Nog even bijkomen en opknappen in het hotel eer we naar het restaurant “Le Garden” gaan. Daar eenmaal aangekomen worden we verwelkomd met een cocktail van wat zoets met alcohol aangevuld met Champagne. We gaan weer aan de witte Châteauneuf du Pape, Vaqueras en stevige rode Châteauneuf du Pape en laten het toetje begeleiden door een Muscat de Baume de Venise.

Dineren met Rhône wijnen bij "le Garden"

Daar eenmaal aangekomen worden we verwelkomd met een cocktail van wat zoets met alcohol aangevuld met Champagne. We gaan weer aan de witte Châteauneuf du Pape, Vaqueras en stevige rode Châteauneuf du Pape en laten het toetje begeleiden door een Muscat de Baume de Venise.

Wijnen en spijzen bij "Le Garden"

We genieten van de wijnen en de mooie gerechten en natuurlijk van elkaars gezelschap. En zo komt de derde dag van deze Rhône wijnreis van de Verenigde Vinologen tot een voldaan einde. We verheugen ons alweer op wat de dag van morgen ons brengt.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.