fbpx

Terug naar de kust: Imko’s puur zee

Nu eens echt uit eten

Na vier weken kampeervakantie in Wijk aan Zee  leek het ons nu (donderdag 6 augustus), mijn vrouw Rebecca en ik, een goed moment om de laatste avond af te sluiten met een diner bij Imko’s Puur Zee. Eerdere bezoeken (zie de blog over de proeverij met Joseph Fisher uit Wachau) waren goed bevallen en daarom voor herhaling vatbaar. Na een aantal keren barbecueën, bij strandtenten eten  alles met vrienden en of familie was het nu hoog tijd eens met z’n tweeën de vakantie waardig af te sluiten. We kiezen dan ook voor het vijfgangen menu met wijnarangement.

Villa Imko Puur Zee

Villa "De Klughte", Imko's Puur Zee

Villa Hotel Wijk aan Zee

Meneer van Ogtrop heeft in 1885 de Villa Julia (vernoemd naar zijn vrouw), voor zijn familie laten bouwen. Nu doet het dienst als hotel restaurant. Het pand heeft een majestueuze aanblik en gelegen tegen het hoogste deel van de duinen van Wijk aan Zee, op drie minuten lopen van zee, is de locatie heerlijk rustgevend.

"De Klughte", zoals de villa later werd genoemd doet sinds 2016 dienst als locatie van PUUR ZEE en PUUR WIJN en staat garant voor een persoonlijke beleving. Cathy Moerdijk houdt zich, naast haar werkzaamheden als wijnimporteur, bezig met de samenstelling van de wijnkaarten en wijnarrangementen. Verder kunt u haar regelmatig aantreffen als gastvrouw, naast restaurantmanager Sheila van der Lem, in de beide restaurants. Imko Binnerts is dagelijks in de fraaie keuken te vinden waar hij, samen met zijn team o.l.v. Joost Hoogerwerf iedere dag weer op zoek is naar de mooiste ingrediënten voor de pure viskeuken die zo kenmerkend is voor PUUR ZEE. Bij PUUR WIJN kan ook direct wijn een breed assortiment van wijnen kan worden besteld.

Amuse met de nodige frisheid

Reguero trajadura alvarinho  

We zitten in de achtertuin van de fraaie villa. Er waait eerst nog een briesje maar de wind gaat al snel liggen zodat het er fijn vertoeven is. Nadat er een frisse Regueiro trjadura/alvarinho (Minho) is ingeschonken volgt er een amuse van gadogado van gerookte makreel van Geert Smeding uit IJmuiden met een frisse dressing, pinda, geroosterde ui, wortel en rettich . Al met al goed om mee te beginnen, het vult elkaar mooi aan en geeft eigenlijk al aan waar het de komende gerechten naar toe gaat.

Sylvaner met Makreel en Langoustine

De 2019 Horst  Sauer Sylvaner (uiteraard in een Frankische boksbeutel), een fris bloemige wijn met peer, meloen en ananas, friszuur met niet teveel body is gecombineerd met Makreel met Langoustine met schuim van Cevenne ui, paprika, honingtomaat, knoflook en ui. Dan voor mij zonder komkommer omdat ik daar niet tegen kan. De vis smaakt puur en lijkt wel zo van de zee op je bord gesprongen. De combinatie van de ingetogen smaken en frisheid van zowel de wijn als het gerecht houden elkaar mooi in balans.

Picpoul de Pinet met Zeebaars

De 2019 Villa des Croix Picpoul de Pinet, licht goud van kleur met ziltige smaak zelfs vuurstenen en verder citroen, anijs en appel, een wat bijenwas achtige structuur en wat bitter. Gecombineerd met Zeebaars gebakken op een dun gesneden zuurdesembrood, venkel , steranijs, kerrie en mosselen. Het gerecht en de wijn gaan goed in elkaar op zonder dat het een het ander overheerst, het is een mooie beleving.

Lemberger met Tarbot.

De 2017 Aldinger Lemberger (blaufrankisch) is flink terug gekoeld, maar had van mij nog wel iets warmer gemogen, het gerecht kan het best aan. Een frisse fruitige wijn (donker fruit maar ook kersen), iets korrelig geen hout; puur een wijn op primaire smaken. We krijgen er een Tarbot met cépes à la Bordelaise(eekhoorntjesbrood), doperwten en anchoïade bij. Zeker door de paddenstoelen en de saus heeft het het gerecht voldoende smaak om tegen deze rode wijn op te boksen. Normaal gesproken geeft paddenstoelen meer rijpe smaken, maar hier geeft het body aan het gerecht waardoor het goed samen gaat en hoe langer ik wacht (waardoor de wijn wat warmer wordt) hoe beter het samen gaat. Ik vind het eigenlijk altijd jammer om een wijn te koelen onder de ideale temperatuur voor zijn smaak. Ik wil graag een wijn in zijn volle glorie proeven.

Vermentino met Schol

De 2018 LVNAE, Vermentino, Colli di Luni uit ligurië, een wat aromatische wijn met rozen, citroen, appel, iets vettig, nootmuskaat en een fijne amandelbitter. Een wijn met smaak en body. Samen met Schol met artisjok saus, wortel, prei, selderij, Iberico, cantharel en aardappel. De wijn gaat prima samen met zowel de structuur als de intensiteit van de smaak. Een mooie combinatie, echt om van te genieten

Brachetto d’Acqui met Pêche Melba

De Brachetto d’Acqui is een lichtzoete mousserende rode wijn met laag alcohol.  Licht fruitig en vooral veel zoete kersensmaak.

Alvorens we de Pêche Melba krijgen wordt er nog een dessertamuse geserveerd: Room met kersen op een krokantje en daarop kersen- yoghurtijs. Wat een feest samen met deze wijn en wat een mooie grote kersen. Dit is echt een perfecte match. Bij de Pêche Melba is de wijn ook wel ok maar gaat er iets overheen. Een spätlese had hier beter bij gegaan.

Koffie en Conclusie

Dan nog even nagenieten met koffie en friandises van Madeleine, sprits, kokosmakroon en chocola. We geven de complimenten aan de Kok en de Sommelier, want we hebben echt genoten van deze maaltijd. Dit restaurant verdient zeker een ster waar een aantal die ze wel hebben die zeker niet verdienen. Als ik het een cijfer mag geven tussen 1- 10 dan toch zeker een 9+!

Rebecca kon het niet laten aan het einde te vertellen dat ik vinoloog van het jaar was geworden waarop de jonge assistent sommelier zei dat als hij dat had geweten wel nog andere wijnen had opengetrokken. Gelukkig niet, denk ik bij mezelf: ik wil het eerlijke verhaal beleven en heb dat hier ook gekregen. Dus petje af en ga zo door.

Ed Carper, registervinoloog, vinoloog van het jaar 2020 en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs .

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.