fbpx

Wijnweetjes

Deze wijnblog gaat over "Wijnweetjes". Fijn om te weten als je interesse hebt in wijn.

WIJNWEETJE 1: SOMMELIER EN VINOLOOG, WAT IS HET VERSCHIL.

Een vinoloog is iemand die de vinologen opleiding met succes heeft volbracht en daarmee het SDEN4 niveau heeft behaald. Deze heeft kennis van wijnbouw, wijnmaken, wijn rijpen, wijn bottelen hoe je wijn moet serveren en waar in de wereld welke wijn is te vinden en hoe deze wijnen en de druivenrassen smaken. Een sommelier is iemand die de wijnen uitzoekt in een restaurant en deze ook presenteert. Een sommelier is dus geen kwalificatie maar een rol. Het kan dus zijn dat een sommelier een vinoloog is, maar dat hoeft niet. Misschien heeft hij wel helemaal geen wijnopleiding.

WIJNWEETJE 2: WIJNGLAZEN, MAKEN DIE HET VERSCHIL?

Belangrijk bij een wijnglas is dat hij een steel heeft waar je hem kan vasthouden zonder de temperatuur van de wijn te beïnvloedden, dat hij taps toeloopt om de aroma's goed tot zijn recht te laten komen. En hoe breder het glas hoe meer de wijn de gelegenheid heeft om in contact met zuurstof te komen. Vaak is daarom een een rode wijnglas breder om zodoende de tannine wat te verzachten. Bij mousserende wijnen heb je voor simpele wijnen die geen tweede vergisting op de fles hebben ondergaan en "flute" voldoende (een recht smal glas).  Mouserrende wijnen die wel een tweede vergisting op de fles hebben ondergaan en vervolgens lange tijd (minimaal 12 maanden) op de fles zijn gebleven zodat de gistresten en contact met de wijn is zodat zich gist-aroma's kunnen ontwikkelen zoals in Champagne is het beter om een glas te hebben die von onderen wat breder is en dan taps toeloopt. Zo komen de smaken beter tot zijn recht.

Prosecco en Champagne glas
Prosecco en Champagneglas

WIJNWEETJE 3: ITALIAANSE WIJN, 10 FIJNE WIJNEN.

Als eerste favoriete wijn noem ik de 1 Franciacorta. Een wijn die gemaakt is zoals Champagne. Soms nog redelijk betaalbaar ten opzichte van champagne, maar ook zeker zo lekker.  Hoewel wat lichter en frivoler is een goede 2 Prosecco  op een warme zomerdag heerlijk verfrissend. Deze wijn is mousserend gemaakt (in de meeste gevallen) door een tweede vergisting op een tank te laten plaats vinden. Dit resulteert in een wat hardere bubbel en een meer fruitinge (appel peer, meloen) wijn dan de Franciacorta.  Dan gaan we naar de 3 Arneis een frisse witte wijn uit de  Lange in Piemonte. Het is een fijne combinatie van citroen, appel, anijs en bloemen.  Dan de 4 Verdicchio dei Castelli di Jesi  uit de Marken, wat al weer iets zuidelijker licht.  Een intense smaak van Perzik en kamille maar heeft toch voldoende frisheid. Let op er is wel veel kwaliteitsverschil. De wat goedkopere exemplaren zijn soms wat te lichtvoetig. 5 Locorotondo : Een frisse witte wijn die is gemaakt van twee inheemse rassen: verdeca en bianco d'Alessano. Aroma’s van wit pitfruit, venkel en anijs. Deze wijn is wat voller en intenser dan gemiddeld. 6 Nero d'Avola  de rode wijn van sicilië. Een lichtvoetige fruitige rode wijn die niet al te drogend is. Met houtrijping kan hij vaak nog wat meer diepgang krijgen. 7 Refosco een elegante frisse wijn uit Friuli in het noorden. Vol rood rijp fruit en ook zacht van structuur. 8 Chianti  de toscaanse wijn van de sangiovese druif. Een wijn met vele gedaantes. Wel vaak wat fris zuur en rood fruit en kruidigheid. Maar er is nogal verschil in kwaliteit. 9 Montepulciano d'Abruze ,  ook daar veel verschil in kwaliteit. De Abruzze is wat zuidelijk en de wijnen van goede kwaliteit hebben vaak mooi vol donker zwart fruit en tonen van chocola en koffie. 10 Barolo de koning van de wijn een wijn uit de Piemonte die een lange houtrijping heeft ondergaan voor hij op de markt is, maar dan nog vaak lang moet rijpen om de straffe tannine tot bedaren te brengen. Fris zuur aroma van viool maar ook koffie en chocola. Wijn om bij te eten. Ik zou natuurlijk de Amarone (de andere koning) nog bij moeten voegen. Een volle stoere wijn met veel alcohol gemaakt van gedroogde corvina, rondinella en molinara druiven.

 

mooie Italiaanse wijnen
Franciacorta, Arneis, Montepulciano d'Abruzzo, Barolo

WIJNWEETJE 4: NEDERLANDSE WIJN, HOE KAN DAT?

In Nederland worden vaak duivenrassen (muv limburg waar er toch nog wat meer warmte is en hellingen zijn) gebruikt die speciaal vaak in Duitsland zijn gekweekt die eerder rijpen en beter bestand zijn tegen ziekten.

Meer weten? Ga hier naar Wikipedia om hier meer over te weten te komen.

WIJNWEETJE 5: ITALIAANSE HAPJES.

Eigenlijk zijn er teveel Italiaanse hapjes om te noemen. Maar laten we er een paar bespreken die goed met enkele van bovenstaande druivenrassen combineren.

Prosecco: Bruschetta Pomodori: Snijdt de roma tomaten in hele kleine blokjes en doe ze in een schaaltje. Breng op smaak met olijfolie, basilicum, peper en zout uit de molen. Snijd het ongebakken stokbrood in plakjes van ongeveer 1,5 cm, besprenkel 1 kant met olijfolie en smeer goed uit (handig met een bakkwast). Strooi hier wat zout over. Verwarm de oven voor en bak het brood in ongeveer 10 min af (het is klaar wanneer de bovenkant lekker goudbruin is). Laat de bruschette afkoelen. Je kunt de bruchette eventueel ook nog insmeren met knoflook voor ze de oven ingaan.

Arneis: Vitello tonato: In dunne plakken gesneden kalfsmuis met tonijnmayonaise en kappertjes.

Verdicchio dei Castelli di Jesi: Porchetta: buikspek rollade met venkel, tijm, rozemarijn en pijnboompitten. 48 uur in sous vide daarna aanbraden.

Porchetta
Eigen gemaakte Porchetta

Chianti: Finocchiona, salami met venkelzaadjes.

Refosco: San Daniele ham (lijkt op Parmaham maar dan uit San Daniele) of Montasio (harde kaas van koemelk, denk ik in belegen vorm het lekkerst bij de wijn).

Montepulciano d'Abruzo: Arosticini: Spiesjes lamsbout van de BBQ. Die laatste zou je kunnen voorbereiden door ze aan te bakken op houtskool en dan laten afkoelen en vacumeren en weer opwarmen in de sous-vide (half uurtje op 55 graden). Heel simpel: alleen lamsbout, zout, en licht ingewreven met olijfolie.

wijnkoelkast
wijnkoelkast met gescheiden temperatuurzone's

WIJNWEETJE 6: EEN WIJNKOELKAST, WAAROM ZOU JE DIE GEBRUIKEN?

Omdat rode wijn vaak te warm wordt gedronken; stevige rode wijn drink je tussen de 16-18 graden en lichtvoetige rode 14-16 graden. Witte wijn wordt vaak te koud gedronken. Een gewone koelkast is ongeveer 5 graden. Frisse (mousserende) witte wijn drink je op 6-8 graden gewoon wit 8-10 graden tot uitdrukking te laten komen.tot stevig wit zoals houtgelagerde chardonnay tot wel 15 graden. De temperatuur is belangrijk om de smaak

Vond je het leuk om de wijnweetjes te lezen?  Zou je nog meer willen weten over wijn? Kijk dan hieronder hoe je nog meer te weten kan komen over wijn. Dat kan door een cursus te volgen, een wijnproeverij bij te wonen of je op te geven voor de wijntips.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.