fbpx

Wine Professional 2019


Wine Professional 2019.

Wine Professional is een jaarlijkse terugkerende vakbeurs voor horeca- en wijn-professionals gedurende de eerste drie dagen (7 t/m 9 januari) van de Horecava. Op maandag heb ik de stand bemand van de Verenigde Vinologen Nederland. Maandag heb ik twee masterclasses bezocht. Als eerste bij Wijnkooperij De Lange, Piemonte wijnen met twee gerechten verzorgt door Restaurant Latour, Noordwijk aan Zee. En als tweede heb ik de Masterclass bijgewoond van Kasteel Engelenburg die werd gepresenteerd door de kersverse Magister Vini Arjan Pleij en de gerechten waren verzorgt door het team van chef Tom Langenkamp. Magister Vini is de in Nederland hoogst haalbare wijnonderscheiding en behoort hiermee bij een select gezelschap aangezien er op dit ogenblik in totaal slechts 12 personen zijn met deze titel in Nederland.

De derde dag kon ik helaas slecht kort aanwezig zijn en heb de wijnen mogen proeven van weingut Georg-Mosbacher uit de Pfalz en heb de Jubileumproeverij 100 jaar Heisterkamp Wijnen / 25 jaar Bert Horstman ondersteund door het team van Restaurant De Burgemeester uit Linschoten mogen bijwonen.

Wijnproeverij van Wijnkooperij de Lange

Wijnkooperij de Lange heeft een breed assortiment aan wijnen maar presenteerde in deze proeverij de wijnen van Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy. Dit wijnbedrijf heeft vier landgoederen met bijbehorende wijngaarden in de Piemonte gelegen in de prachtige heuvelachtige Langhe en Monferrato gebieden. Het team van restaurant Latour heeft twee bijpassende gerechten verzorgd. Latour heeft één Michelinster en is gelegen in huis ter duin te Noordwijk. De eerste wijn is een 2016 Monte Aribaldo Dolcetto d’Alba. Dolcetto betekend “kleine zoete”. Deze wijn is in RVS en cement gerijpt. In de geur wat bloemetjes en kersen en hij heeft een zacht mondgevoel en een zwoele aanzet met kersen, nog redelijk wat tannine (drogend) en een redelijke afdronk.

Mooi gerecht

Het eerste gerecht is al een feestje om naar te kijken, het is een 12 uur gegaarde runderwang met kleine blokjes van spek en ui, aardappelpuree en jus. Het vlees is om op te zuigen zo mals. Het is naar de tweede wijn gekookt en dat is te merken bij de eerste wijn. De eerste wijn valt wat weg bij dit gerecht. De tweede wijn is een 2017 Barbera d’Asti docg (hoogste Italiaanse oorsprongsbenaming). Deze heeft 7 maanden rijping gehad in gebruikte houten fouders van 500 liter. Dit is een wat strakkere wijn dan de eerste. Hij heeft zwart fruit in de neus en de smaak en ook meer zuren, iets drogender en blijft hangen. Deze wijn combineert goed met het gerecht, is goed in balans. De derde wijn is een 2013 Colombo Barbera d’Asti docg. Een friszure wijn met veel smaak van zwart fruit en wat rijpe tonen van koffie en champignons. Een wat complexere wijn met zachte tannine. Het gerecht wat we nu krijgen voorgezet ziet er weer prachtig uit; Ree met olijven en specerijen met een crême van biet en rode kersen. Deze wijn valt wat weg bij dit gerecht. Daar is een wijn met meer body voor nodig. De vierde wijn, de Barbaresco Martinenga docg die voldoet daar aan en geeft de wijn zelfs nog meer smaak. Een wijn die licht van kleur is, in de geur viooltjes en wat teertonen, is drogend en heeft mooie smaken. Een stevige wijn. Deze wijn is 12 maanden op barriques (225 liter) gerijpt en daarna nog eens 12 maanden op houten fouders (500 liter)  waarna het vervolgens in de fles verder rijpt.

Nebbiolo druif

Barolo en Barbaresco

Barolo en Barberesco wordt gemaakt van de nebbiolo druif. Het is een edel druivenras. De wijnen van nebbiolo hebben aroma’s van roos, viooltjes, truffel, teer en rood fruit. Vaak een wat met hoge zuurgraad en zeer drogende tannine. Oftewel wat dat drogende gevoel geeft aan je tong en gehemelte.  Vooral vanwege het laatste in combinatie  met houtrijping, zijn de wijnen van de nebbiolodruif wijnen die je lang moet laten rijpen om de tannine beter te laten integreren en de wijnen tot zijn volle wasdom te laten komen. Ze zijn vaak licht van kleur en worden meer oranje bij het ouderen. Aangeplant vooral in het Langhe gebied in de Piemonte, maar ook in Lombardije waar je de Valtelina doc wijnen kunt vinden. De Barolo wordt vaak de koning van de wijn genoemd en de Barberesco de koningin.

Barbaresco, barbaresco en barbaresco

Vervolgens proeven we nog drie Barbaresco’s. We beginnen met de 2008 Barbaresco Martinenga docg. Deze wijn heeft een subtiele neus van teer en veel smaak met rood fruit en friszuur. De tweede is de 2005 Barbaresco Martinenga Gaiun docg. Deze heeft meer tannine, ook veel smaak en friszuur. De derde is de 2003 Barbaresco Martinenga Camp Gros docg. In eerste instantie kregen we een wijn met maggi geur en smaak, prikkend op de tong en veel droesem. Dit was een fout exemplaar. Een nieuw opengetrokken fles gaf wel mooie smaken van rood fruit, teer en fijn zuur. Een mooie complexe wijn die goed blijft hangen.


Masterclass wijnproeverij met gerechten Zuid-Afrika, Kasteel Engelenburg o.l.v. Arjan Pleij MV

Kasteel Engelenburg is in het Gelderse Brummen gelegen aan de rand van de Veluwe zo tussen Apeldoorn en Arnhem in. Ton Langekamp is hier de chefkok. Het heeft geen ster, maar wel drie rode bestekjes wat staat voor een aangenaam luxe restaurant. Het is gelegen aan een golfbaan en een van de favoriete restaurants van mijn zuster en zwager die graag een golfballetje slaan. Na deze proeverij gaan we zeker nog een keer mee om daar te gaan eten en ons te laten verrassen door het team van Ton Langenkamp en Arjan Pleij. We beginnen met Waterkloof “Circle of Live” sauvignon blanc/chenin blanc/chardonnay/Semillon 2013. Waterkloof is gelegen op de Schaapenberg in Somerset West, Stellenbosch, slechts drie kilometer verwijderd van de oceaan. De wijngaarden voor de Waterkloof wijnen zijn gelegen op de bovenste hellingen van dit domein, 300 meter boven de zeespiegel. Op het domein word volledig biodynamisch gewerkt. 50% van de wijn heeft 11 maanden houtlagering gehad en dat is goed te merken aan de vanille en notigheid  in de neus en de smaak. Een stevige wijn die blijft hangen. Dan de Warwick “The White Lady” Chardonnay 2017. Warwick Estate is gelegen in vallei in Stellenbosch omsloten door Simonsberg, Kanonskop en Klapmutskop. Deze wijn heeft 10 maanden barrique rijping gehad. Lichte Alheit “Huilkrans” chenin blanc 2017  neus mat vanille en geel fruit, mooie houttonen in de smaak en goed in balans. Dan de Alheit “Huilkrans” chenin blanc 2017.

Hemel en aarde

Aheit zit in de Hemel en Aarde vallei in Hermanus. Ook deze wijn heeft een ingetogen geur, een elegante wijn met houttonen en een lichte bitter. Blijft hangen. Deze wijn wordt met het gerecht gecombineerd: langustine met pedro ximénes en kersen saus. Top combinatie; alle smaken blijven goed aanwezig. Ook de Morgenzon “Limited Release” rousanne, Stellenbosch (Kloof) 2017 combineerd goed met het gerecht. Deze wijn is bloemig en heeft hout in de neus en heeft een lichte bitter in de smaak.

Zuid Afrika rode wijn

Bij de rode wijnen krijgen we een prachtig gerechtje van ik meen ossehaas met asperge, champignon en spruitjes. Ik heb er zo van genoten dat ik het ben vergeten op te schrijven. Het kon eigenlijk met alle drie wijnen met een voorkeur voor de tweede wijn: de cabernet franc. De eerste rode wijn is Tesselaarsdal pinot noir uit de Hemel en Aarde Vallei Ridge 2017. Een mooie boerse pinot noir, echt een fijne wijn. Licht van kleur, en dat is pinot noir eigenlijk altijd en wat zacht rood fruit zoals aardbeien en frambozen en lichte taninne. Dan de Lukas van Loggeren “Breton” cabernet franc, Polkadraai Hills-Stellenbosch. Een aardse wijn, best wat drogend en met aanwezig paprika. De derde rode wijn tot slot is de Kanonkop “Paul Sauer” cabernet sauvignon/cabernet franc/merlot van Simonsberg Stellenbosch 2017. Mooie wijn met cassis n potloodslijpsel. Elegant en goed in balans.

Wijnproeverij bij Weingut Georg-Mosbacher

De derde dag eerst even bij de stand van Georg-Mosbacher de wijnen geproeft om de visgerechtjes van de stand ernaast te proeven. Georg-Mosbacher is in de Pfaltz gelegen. De Pfaltz is ten noorden van de Elzas en aan de andere kant van de Rijn tegenover het noordelijke deel van Baden. De Elzas en de Pfaltgz liggen in de luwte van de Vogezen waardoor er 2000 uur zon is per jaar. We beginnen met de [pi’no] 2015 Wachenheimer Alterbur Ertse Lage (vergelijkbaar met de 1e cru classificatie in Frankrijk). Een wijn die 15 euro kost. Het is een blend van 58% pinot gris, 26% pinot blanc en 16% chardonnay, heeft 8 maanden op deels nieuwe eikenhouten vaten van 500 liter gerijpt. Hij heeft een bloemige neus met wat houttonen en perzik die we ook weer terug vinden in de smaak en een licht bittertje. Mooie wijn met wat lengte.

Riesling

Dan de riesling Basalt 2017. Heeft niet een heel uitgesproken geur met wat ananas en mineraliteit. In de smaak ook geel fruit friszuur en zacht van smaak. Deze wijn kost 16,10 euro. Een mooie riesling. Riesling Trocken Deidesheimer Herrgottsacker 2016. Wat “gout de petrol” in de neus, hoog in het zuur de smaak van geel fruit, citroen en wat bitter van grapefruit. Een leuke wijn voor 9,15 euro. Riesling Forster Ungeheuer Grosses Gewächs (vergelijkbaar met “grand cru”). Complexe aroma’s van lichte gout de petrol en citroen en grapefruit en ananas wat ook allemaal weer terug komt in smaak, hoog zuur en echt een mooie wijn; 21,80 euro. Le tonneau du vin 2015 Herrgottsacker; frisse neus met een mix van honing, gout de petrol en citroen, 100 gram suiker en deze wijn heeft 7 maanden rijping gehad in grote (500liter) eikenhouten vaten. Heerlijk! Prijs rond de 20 euro. En dan nog even het rood: Spätburgunder 2014. Deze wijn heeft 12 maanden houtrijping gehad. Best nog wel wat taninne (ik vroeg daarop of er steeltjes mee zijn gegaan tijdens fermentatie en dat werd bevestigd dat dit deels is gebeurd; steeltjes geeft extra taninne). Een mooie stevige aardse wijn met rijpingspotentie, 15,55 euro. Tot slot de Spätburgunder 2013; ook een boerse wijn maar iets ronder van smaak ook 15,55. Leuke wijnen, en verkrijgbaar bij wijnimport J. Bart.

100 jaar Heisterkamp en 25 jaar Bert Horstman; wijnproeverij en bijpassende gerechten

Wederom een wijnspijs masterclass met de gerechten verzorgt door het team van Restaurant De Burgemeester, Linschoten ondr leiding van chefkok Sander Spruijt. Dit restaurant heeft één michelinster. Bert Horstman leid de masterclass is nu 25 jaar in dienst is bij Heisterkamp. We beginnen met de pinot blanc “Kritt” 2016 van Marc Kreydenweiss, goudgeel van kleur, in de geur bloemig met rozijnen, wat oxidatief in de smaak, wit fruit en wat bitter met een goede afdronk. Een natuurlijke wijn en zeker gastronomisch door de sterke smaken. De tweede wijn is een chardonnay “Les Champs rouge” (= de naam van de wijngaard) 2016 van Julian Labet, licht goudgeel van kleur, in de geur wat bedompt oxidatief en ver weg wat abrikoos, in de smaak bijtend zuur en iets perzik; is mij iets te “natuur” wat smaken betreft. Nummer drie sauvignon blanc “Poharnig” 2017 van Edwin Sabhati, citroengeel van kleur, in de geur citroen, licht grassige geur verder doet het zacht aan, de smaak is zacht, wat tropisch fruit en gras. Deze wijn is met het eerste gerecht gematcht: De makreel is heerlijk samen met de wijn, en je zou denken makreel is te vettig voor een sauvignon blanc, maar deze is heel zacht en doet het erg goed bij dit gerecht. Vervolgens een grüner veltliner “Familiënreserve” 2013 van Ludwig Hiedler, een goudgelewijn, geuren van honing, manderijn en stroop in de smaak honing, rozijnen licht oxidatieve smaak met enig bitter. Een prachtige zoete wijn van rond de 80 euro.

De rode wijnen

Sangivese natural 2015 van Leo Hillinger uit het Kamptal in Oostenrijk. Licht rood van kleur, een wat bedompte neus met rood fruit in de smaak; heeft goed zuur, rood fruit, kruidig en zachte taninne. Dan de Cerasuolo di Vittoria 2014 van COS met 60% frappato en 40% nero d’avola. 4 jaar gerijpt in sloveens hout. Medium rood, geur van aarde, struiken, zacht rood fruit en bouillon, in de smaak zacht rood fruit, wat ziltigheid en redelijk zuur. Deze wijn is gematcht met het gerecht van wilde zeebaars met schorseneren, ui, kalfsbouillon en truffel. Wat een feest, echt een geweldige combinatie. De rijpe tonen in het rerecht en de wijn combineren zeer goed en de zeebaars blijft toch overeind ondanks dat de rode wijn toch veel smaak heeft. Het zal de ziltigheid zijn die het bij elkaar brengt.  T.S.M (temperanillo, syrah en merlot) 2014 van Carmelo Rodero uit Ribera del Duero. 18 maanden barrique en slow fermentatie. Full body donkerrode wijn, in de geur rood fruit vanille van het hout, cassis en kersen, in de smaak rijpe tonen van kastanjes en truffel, cassis, wat peper fijne geïntegreerde taninne en een lange afdronk. De laatste is een vidal (vidal is een hybride ras, dat wil zeggen een kruising tussen amerikaanse soorten druivenrassen en Europese soorten druivenrassen)  ice wine 2009 van Göran Amnegard. Donker goudgeel van kleur, in de geur honing, rozijnen en stroopwafel, ook in de smaak honing, rozijnen en mandarijn. Echt heerlijk om mee af te sluiten. En hiermee was ook mijn bezoek aan wineprofessional 2019 afgesloten en zo heb ik dit jaar wat culinaire hoogstandjes mogen meemaken die ik nog lang zal onthouden.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.