Wijnblogs

Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen

Elk jaar gaan mijn zuster en zwager naar Kasteel Engelenburg om hun trouwdag te vieren. Het is een bijzonder hotel met golfbaan en veel Zuid-Afrikaanse accenten. Al meerdere keren hebben zij gevraagd om mee te geen om samen van een wijn-spijs arrangement te genieten. Meestal zijn wij deze periode op vakantie maar nu nog niet en aangezien de sommelier vorig jaar het hoogste Nederlandse wijndiploma (Magister Vini) heeft behaald leek het ons een goed moment om mee te gaan. Helaas heeft de sommelier (Arjan Pleij) vandaag een vrije dag. Lees “Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen” verder

Wijnweetjes

Deze wijnblog gaat over “Wijnweetjes”. Fijn om te weten als je interesse hebt in wijn.

WIJNWEETJE 1: SOMMELIER EN VINOLOOG, WAT IS HET VERSCHIL.

Een vinoloog is iemand die de vinologen opleiding met succes heeft volbracht en daarmee het SDEN4 niveau heeft behaald. Deze heeft kennis van wijnbouw, wijnmaken, wijn rijpen, wijn bottelen hoe je wijn moet serveren en waar in de wereld welke wijn is te vinden en hoe deze wijnen en de druivenrassen smaken. Een sommelier is iemand die de wijnen uitzoekt in een restaurant en deze ook presenteert. Een sommelier is dus geen kwalificatie maar een rol. Het kan dus zijn dat een sommelier een vinoloog is, maar dat hoeft niet. Misschien heeft hij wel helemaal geen wijnopleiding. Lees “Wijnweetjes” verder

Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?

 

Wijncursus of wijnstudie; hoe word ik Weinakademiker.

Na het doorlopen van het  SDEN wijncursus-traject wat uiteindelijk resulteerde in behalen van mijn Vinologen diploma (SDEN4) in februari 2017, ging het mij al snel kriebelen om weer verder te gaan leren. Ik voelde me nog niet zeker genoeg om het Magister Vini (SDEN5) traject te gaan bewandelen dus ben ik in de breedte gaan kijken. Zo kwam ik er op om de internationale wijnopleiding WSET te gaan volgen. Lees “Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?” verder

Wijnproeverij en diner: Wauchau Puur Zee by Imko

 

Wijnproeven op een zonnige dag

Zondag 24 februari waren Rebecca en Ik bij een proeverij van wijn van Josef Fisher uit Wachau in Oostenrijk gevolgd door een wijnmakersdiner bij Puur Zee by Imko te Wijk aan Zee. De initaitor van dit alles was Marco Winterberg van Winterberg Wijnen, gespecialiseerd in karakteristieke Duitse en Oostenrijkse terroirwijnen van kleine familiebedrijven. Winterberg Wijnen is gevestigd in Heemskerk.
Lees “Wijnproeverij en diner: Wauchau Puur Zee by Imko” verder

Wine Professional 2019


Wine Professional 2019.

Wine Professional is een jaarlijkse terugkerende vakbeurs voor horeca- en wijn-professionals gedurende de eerste drie dagen (7 t/m 9 januari) van de Horecava. Op maandag heb ik de stand bemand van de Verenigde Vinologen Nederland. Maandag heb ik twee masterclasses bezocht. Als eerste bij Wijnkooperij De Lange, Piemonte wijnen met twee gerechten verzorgt door Restaurant Latour, Noordwijk aan Zee. En als tweede heb ik de Masterclass bijgewoond van Kasteel Engelenburg die werd gepresenteerd door de kersverse Magister Vini Arjan Pleij en de gerechten waren verzorgt door het team van chef Tom Langenkamp. Magister Vini is de in Nederland hoogst haalbare wijnonderscheiding en behoort hiermee bij een select gezelschap aangezien er op dit ogenblik in totaal slechts 12 personen zijn met deze titel in Nederland.

Lees “Wine Professional 2019” verder

Wijnspijs: recensie D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans te Zaandam

restaurant d'Swarte Walvis

Het Restaurant

Totaalbeoordeling 8-/10.  D’Swarte Walvis heeft blijkbaar “de hoop op”, wat er voor stond, verloren. Hoewel het nog op het uithangbord is te lezen, wordt op de website alleen over “D’Swarte Walvis” gesproken. In vroegere jaren toen Albert Heijn nog eigenaar was heeft het nog een Michelin ster gehad. Die tijd is lang voorbij. Hoewel het een van de weinige restaurants in de Zaanstreek is waar je goed kan eten, wordt dat niveau niet meer gehaald. Het is een prachtige locatie zo op de Zaanse Schans en binnen heeft het ook nog een leuk barretje waar je eerst nog wat kan drinken als je daar zin in hebt of kunt wachten op de andere gasten als je met anderen hebt afgesproken. Binnen in het restaurant was het erg lawaaiig. Ik was (zaterdag 8 december 2018) met mijn broer en zussen en als je na lange tijd weer eens wil bijpraten dan is het wel fijn als je elkaar kunt verstaan. De stoelen in het restaurant hebben een brede leuning waardoor je bijna naast de tafel uit komt.

wijnspijs provence rosé met currybitterbalLees “Wijnspijs: recensie D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans te Zaandam” verder

Wijnreis Puglia 1e dag

Cardone

Het is zaterdag 27 oktober en vertrekken met de Verenigde Vinologen Nederland naar Bari in Puglia. We hebben een intensief programma voor de boeg en zullen dan ook veel wijnbedrijven bezoeken om zo van dichtbij Puglia als wijnstreek beter te leren kennen. Na wat vertraging gaan we snel de bus in voor ons eerste bezoek naar Cardone in het plaatsje Locorotondo.  

cardone wijnen uit Locorotondo PugliaLocorotondo Puglia
Lees “Wijnreis Puglia 1e dag” verder

Wijnreis Puglia 2e dag

Paulo Leo

Paulo Leo Puglia wijnkasteelruine

We rijden naar San Donaci. San Donaci is redelijk zuidelijk in Puglia, in het hart van Salice Salentino, alwaar we eerst de wijngaarden gaan bezoeken van Paolo Leo. Paolo Leo is nu al 5 generaties in bezit van dezelfde familie. De historie gaat dan ook terug tot net na 1920. Vandaag de dag produceert dit bedrijf zo’n 50.000 hl per jaar. Onze rondleiding begint bij een ruïne die midden tussen de wijngaarden staat. Er wordt ons vertelt dat hier een 5 sterren resort zal gaan verrijzen. Dit zal echter mede door alle bureaucratie nog zeker zo’n 4 jaar in beslag nemen. Het heeft geregend en er worden daarom plastic hoesjes uitgedeeld om de schoenen te beschermen. Al snel vliegt bij mij één van de hoesjes af zodat ik alsnog met een klomp klei aan mijn voeten zit. De wijngaard waar we nu staan is dit jaar voor het eerst machinaal geplukt waarbij de druiven van de trossen worden getrild. Eén van de vele innovaties die hier in de loop der jaren zijn doorgevoerd. Er is geïnvesteerd om, met respect voor traditie, kwaliteitswijnen te kunnen produceren. Ook hebben ze hier de omschakeling naar organische wijnbouw ingezet. Uiteindelijk zullen hier alleen nog maar organische wijnen worden geproduceerd. Van dit stuk wijngaard worden de druiven na de pluk (80% negroamaro en 20% malvasia nero) direct bij elkaar gedaan voor de fermentatie.
Lees “Wijnreis Puglia 2e dag” verder

Wijnreis Puglia 3e dag

Amastuola

We zijn al weer vroeg op pad om vandaag te beginnen bij het wijnbedrijf Amastuola in het zuiden Puglia. Bij aankomst zijn we onder de indruk van het mooie glooiende landschap. Dit landschap is ontworpen door de landschapsarchitect Ferdinando Caruncho en de paden ertussen gaan als het ware mee op de “golven” van het landschap. Het gebouw waar de wijn werd gemaakt en het personeel verbleef is omgetoverd tot een 5 sterren resort. Gevoel voor stijl kan hun niet worden ontzegd. Er zijn hier veel archeologische vondsten gedaan en er staan olijfbomen van wel 800 jaar oud. De wijngaarden zijn aangelegd met respect voor de authentieke kenmerken van het landschap. Zo zijn ook de originele muren zonder cement weer geheel gerestaureerd.

amasuola muur Puglia

Lees “Wijnreis Puglia 3e dag” verder

Wijnreis Puglia 4e dag

wijnbedrijf Coppi Puglia

Coppi

We zijn in het plaatsje Turi in het midden van Puglia en Philipo de Salesmanager van Coppi staat ons op te wachten om ons rond te leiden en het verhaal van Coppi te vertellen. Hij zit er witjes uit en moet regelmatig hoesten. Hij heeft een flinke kou opgelopen tijdens zijn business-trip naar Milaan. Maar dat heeft hem niet weerhouden om ons te ontvangen. De geschiedenis van de Coppi-wijnen is zoals zo vaak in Puglia een familieverhaal, die in dit geval begint bij oenoloog Antonio Coppi. In 1966 is hij hier gaan werken in dit bedrijf, dat al in 1882 is opgericht. In 1979 koop hij dit bedrijf en in het begin van de jaren 90 besluit Antonio radicaal het roer om te gooien. Coppi heeft weliswaar altijd gestreefd naar kwaliteit, maar na allerlei technologische vernieuwingen streeft Coppi er naar de wereld met het unieke karakter van de wijnen van Puglia laten kennismaken. Daarom concentreert Coppi zich op inheemse wijnstokken met speciale kenmerken, zoals de nobele primitivo of de aleatico. Volgens de familiefilosofie getuigt het maken van een goede wijn van passie, liefde voor de lokale druiven en dus voor Puglia. Er wordt hier de oogst van 200 ha druiven verwerkt tot rond de 1 miljoen flessen wijn. Primitivo, negroamaro, aleatico, malvasia nera zijn de rode druiven en falanghina, malvasia blanco en verdeca de witte.
Lees “Wijnreis Puglia 4e dag” verder