Wijnblogs

Een dag uit de Wijnreis naar de Rhône

Rhônereis augustus/september 2019 dag 3

De zuidelijke Rhône: Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Vaqueras, Gigondas.

Saint Cosme zuidelijke Rhône wijn

Het is 8:15 uur als we vanuit Hotel Le Glacier in Orange vertrekken naar Chateau Saint Cosme. Het is een mooie zonnige dag dus de zonnebril kan weer op. Na een busreis van zo’n 20 minuten al genietent van het landschap arriveren we op onze bestemming. We zijn in het zuiden van de Rhône. In het hart van de appellatie Gigondas ligt het kasteel van Saint Cosme. Een uitzonderlijk landgoed, met zijn Gallo-Romeinse gistingsvaten die perfect bewaard zijn gebleven. Deze historische site geeft een goed idee van hoe hun voorouders, de Gallo-Romeinen, leefden. Het pand is al sinds 1490 in hun familie en er zijn al 14 generaties vignerons. Lees “Een dag uit de Wijnreis naar de Rhône” verder

Champagne wijnspijs lunch in “in de Keuken van Floris” te Rotterdam

Champagne tegen de warmte

Het is zondag 23 juni en het is een warme zonnige dag. We zijn in de keuken van Floris aan de honingerdijk 259 te Rotterdam. Eigenlijk te warm om “in de keuken” te zitten, maar gelukkig hebben we er voldoende verfrissende Champagne bij. Mijn plek waar ik ben gaan zitten was achteraf een mindere keuze; vlak bij de warme lampen die de gerechten op temperatuur houden. Caroline Cocheret van de activiteitencommissie van de Verenigde Vinologen Nederland en Weinakademiker Anja Vondenhoff hadden de handen ineen geslagen om deze champagnelunch te organiseren.  Lees “Champagne wijnspijs lunch in “in de Keuken van Floris” te Rotterdam” verder

Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen

Op zoek naar mooie wijnspijs combinaties.

Elk jaar gaan mijn zuster en zwager naar Kasteel Engelenburg om hun trouwdag te vieren. Het is een bijzonder hotel met golfbaan en veel Zuid-Afrikaanse accenten. Al meerdere keren hebben zij gevraagd om mee te geen om samen van een wijn-spijs arrangement te genieten. Meestal zijn wij deze periode op vakantie maar nu nog niet en aangezien de sommelier vorig jaar het hoogste Nederlandse wijndiploma (Magister Vini) heeft behaald leek het ons een goed moment om mee te gaan. Helaas heeft de sommelier (Arjan Pleij) vandaag een vrije dag. Lees “Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen” verder

Wijnweetjes

Deze wijnblog gaat over “Wijnweetjes”. Fijn om te weten als je interesse hebt in wijn.

WIJNWEETJE 1: SOMMELIER EN VINOLOOG, WAT IS HET VERSCHIL.

Een vinoloog is iemand die de vinologen opleiding met succes heeft volbracht en daarmee het SDEN4 niveau heeft behaald. Deze heeft kennis van wijnbouw, wijnmaken, wijn rijpen, wijn bottelen hoe je wijn moet serveren en waar in de wereld welke wijn is te vinden en hoe deze wijnen en de druivenrassen smaken. Een sommelier is iemand die de wijnen uitzoekt in een restaurant en deze ook presenteert. Een sommelier is dus geen kwalificatie maar een rol. Het kan dus zijn dat een sommelier een vinoloog is, maar dat hoeft niet. Misschien heeft hij wel helemaal geen wijnopleiding. Lees “Wijnweetjes” verder

Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?

 

Wijncursus of wijnstudie; hoe word ik Weinakademiker.

Na het doorlopen van het  SDEN wijncursus-traject wat uiteindelijk resulteerde in behalen van mijn Vinologen diploma (SDEN4) in februari 2017, ging het mij al snel kriebelen om weer verder te gaan leren. Ik voelde me nog niet zeker genoeg om het Magister Vini (SDEN5) traject te gaan bewandelen dus ben ik in de breedte gaan kijken. Zo kwam ik er op om de internationale wijnopleiding WSET te gaan volgen. Lees “Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?” verder

Wijnproeverij en diner: Wauchau Puur Zee by Imko

 

Wijnproeven op een zonnige dag

Zondag 24 februari waren Rebecca en Ik bij een proeverij van wijn van Josef Fisher uit Wachau in Oostenrijk gevolgd door een wijnmakersdiner bij Puur Zee by Imko te Wijk aan Zee. De initaitor van dit alles was Marco Winterberg van Winterberg Wijnen, gespecialiseerd in karakteristieke Duitse en Oostenrijkse terroirwijnen van kleine familiebedrijven. Winterberg Wijnen is gevestigd in Heemskerk.
Lees “Wijnproeverij en diner: Wauchau Puur Zee by Imko” verder

Wine Professional 2019


Wine Professional 2019.

Wine Professional is een jaarlijkse terugkerende vakbeurs voor horeca- en wijn-professionals gedurende de eerste drie dagen (7 t/m 9 januari) van de Horecava. Op maandag heb ik de stand bemand van de Verenigde Vinologen Nederland. Maandag heb ik twee masterclasses bezocht. Als eerste bij Wijnkooperij De Lange, Piemonte wijnen met twee gerechten verzorgt door Restaurant Latour, Noordwijk aan Zee. En als tweede heb ik de Masterclass bijgewoond van Kasteel Engelenburg die werd gepresenteerd door de kersverse Magister Vini Arjan Pleij en de gerechten waren verzorgt door het team van chef Tom Langenkamp. Magister Vini is de in Nederland hoogst haalbare wijnonderscheiding en behoort hiermee bij een select gezelschap aangezien er op dit ogenblik in totaal slechts 12 personen zijn met deze titel in Nederland.

Lees “Wine Professional 2019” verder

Wijnspijs: recensie D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans te Zaandam

restaurant d'Swarte Walvis

Het Restaurant

Totaalbeoordeling 8-/10.  D’Swarte Walvis heeft blijkbaar “de hoop op”, wat er voor stond, verloren. Hoewel het nog op het uithangbord is te lezen, wordt op de website alleen over “D’Swarte Walvis” gesproken. In vroegere jaren toen Albert Heijn nog eigenaar was heeft het nog een Michelin ster gehad. Die tijd is lang voorbij. Hoewel het een van de weinige restaurants in de Zaanstreek is waar je goed kan eten, wordt dat niveau niet meer gehaald. Het is een prachtige locatie zo op de Zaanse Schans en binnen heeft het ook nog een leuk barretje waar je eerst nog wat kan drinken als je daar zin in hebt of kunt wachten op de andere gasten als je met anderen hebt afgesproken. Binnen in het restaurant was het erg lawaaiig. Ik was (zaterdag 8 december 2018) met mijn broer en zussen en als je na lange tijd weer eens wil bijpraten dan is het wel fijn als je elkaar kunt verstaan. De stoelen in het restaurant hebben een brede leuning waardoor je bijna naast de tafel uit komt.

wijnspijs provence rosé met currybitterbalLees “Wijnspijs: recensie D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans te Zaandam” verder

Wijnreis Puglia 1e dag

Cardone

Het is zaterdag 27 oktober en vertrekken met de Verenigde Vinologen Nederland naar Bari in Puglia. We hebben een intensief programma voor de boeg en zullen dan ook veel wijnbedrijven bezoeken om zo van dichtbij Puglia als wijnstreek beter te leren kennen. Na wat vertraging gaan we snel de bus in voor ons eerste bezoek naar Cardone in het plaatsje Locorotondo.  

cardone wijnen uit Locorotondo PugliaLocorotondo Puglia
Lees “Wijnreis Puglia 1e dag” verder

Wijnreis Puglia 2e dag

Paulo Leo

Paulo Leo Puglia wijnkasteelruine

We rijden naar San Donaci. San Donaci is redelijk zuidelijk in Puglia, in het hart van Salice Salentino, alwaar we eerst de wijngaarden gaan bezoeken van Paolo Leo. Paolo Leo is nu al 5 generaties in bezit van dezelfde familie. De historie gaat dan ook terug tot net na 1920. Vandaag de dag produceert dit bedrijf zo’n 50.000 hl per jaar. Onze rondleiding begint bij een ruïne die midden tussen de wijngaarden staat. Er wordt ons vertelt dat hier een 5 sterren resort zal gaan verrijzen. Dit zal echter mede door alle bureaucratie nog zeker zo’n 4 jaar in beslag nemen. Het heeft geregend en er worden daarom plastic hoesjes uitgedeeld om de schoenen te beschermen. Al snel vliegt bij mij één van de hoesjes af zodat ik alsnog met een klomp klei aan mijn voeten zit. De wijngaard waar we nu staan is dit jaar voor het eerst machinaal geplukt waarbij de druiven van de trossen worden getrild. Eén van de vele innovaties die hier in de loop der jaren zijn doorgevoerd. Er is geïnvesteerd om, met respect voor traditie, kwaliteitswijnen te kunnen produceren. Ook hebben ze hier de omschakeling naar organische wijnbouw ingezet. Uiteindelijk zullen hier alleen nog maar organische wijnen worden geproduceerd. Van dit stuk wijngaard worden de druiven na de pluk (80% negroamaro en 20% malvasia nero) direct bij elkaar gedaan voor de fermentatie.
Lees “Wijnreis Puglia 2e dag” verder