fbpx

Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?

English Version

Wijncursus of wijnstudie; hoe word ik Weinakademiker.

Na het doorlopen van het  SDEN wijncursus-traject wat uiteindelijk resulteerde in behalen van mijn Vinologen diploma (SDEN4) in februari 2017, ging het mij al snel kriebelen om weer verder te gaan leren. Ik voelde me nog niet zeker genoeg om het Magister Vini (SDEN5) traject te gaan bewandelen dus ben ik in de breedte gaan kijken. Zo kwam ik er op om de internationale wijnopleiding WSET te gaan volgen. Ook omdat dat de mogelijkheden om les te kunnen geven wellicht zal verruimen. WSET staat voor Wine and Spirits Education Trust. Om met Diploma Course (WSET4) te kunnen beginnen, is net zoals bij de Vinologen opleiding niveau 3 verplicht. Ik heb me toen ingeschreven voor een “Fast track” opleiding om het “Advanced” diploma te gaan bemachtigen. Het was best nog wel een pittig examen, en eigenlijk waren het 3 examens die ook allemaal voldoende moesten worden gemaakt. Een proefexamen, een multiplechoice examen en een examen met open vragen. Gelukkig heb ik het in 1 keer gehaald en was in december 2017 in het bezit van het “Advanced” Diploma (WSET3). Level 4 hield ook tot nu toe een examen “Spirits” in, maar ik wist dat vanaf augustus 2019 dat er af ging en dat het een volledig op wijn gericht diploma zou worden. Dat sprak mij wel aan omdat “Spirits” mij nu niet zo aantrok. Nu kun je ook in Nederland Diploma Course volgen en later aansluitend na het behalen van level 4 nog je “Weinakademiker” titel elders kunt behalen. Mario Tertschnig van de Wijnstudio mij er op wees dat je dit ook in Oosterijk kunt doen en dan zit daar ook het Weinakademiker traject bij in. Dus ben ik dat gaan uitzoeken. Hier bleek in mei het traject te beginnen waarbij ook de nieuwe structuur gaat worden gevolgd. De hele studie wordt in drie blokken gegeven. Een blok van 10 dagen aan de Wein Akademie in het Oostenrijkse Rust gelegen aan de Neusiedler See. Dan weer on oktober een blok van 7 dagen; 5 dagen Rust en 2 dagen in Wenen in het Paleis van Coburg. Dit Paleis heeft een van de grootse en meest uitgebreide wijnkelders van de wereld. De Nederlandse Master of Wine Frank Smulders was verantwoordelijk voor het realiseren van deze collectie. Dan een laatste blok van 8 dagen in het Toscaanse Florence. De lezingen worden afgewisseld met excursies en wijnproeverijen. Rust ligt midden in een wijngebied en de overige wijngebieden liggen niet ver. Dit sprak mij enorm aan en zou mij de kans geven een internationaal gezelschap te leren kennen. Altijd goed voor je wijnnetwerk.

Wijnbeurs

Ook kon je meedingen naar een beurs van 1000 euro. Daarvoor moest een essay worden geschreven over waarom jij deze opleiding bent gaan doen en waarom jij nu deze beurs zou moeten krijgen. Dat heb ik ook gedaan en tot mijn verbazing kreeg ik een beurs toegekend van het Oostenrijkse Marketing Bureau.Diploma Course bestaat uit 6 onderdelen:- D1 Examen wijnproductie: wijnbouw, wijn maken, wijn opvoeden en botteling.- D4 Examen versterkte wijnen.- D5 Examen mousserende wijnen.- D2 Examen Wijn business.- D3 Examen stille wijnen van de wereld.- D6 Een scriptie over een vaststaand onderzoeksonderwerpHeb je dit allemaal gehaald, dan mag je je Diploma Course Diploma in ontvangst nemen.Vervolgens, en daar kun je natuurlijk al eerder mee beginnen, het schrijven van een thesis van een vrij te bepalen onderzoeksonderwerp, die ook moet worden verdedigd om de titel “Wein Akademiker” te kunnen bemachtigen.Het D1 examen doe je direct in Mei, in oktober D4 en D5 en eventueel D2, D3 in mei volgend jaar en D6 kan apart aan worden gewerkt en dat is ook zo voor de Thesis. Mocht je alles behaald en af hebben voor augustus 2020 dan is het mogelijk om volgend jaar (2020) november op het bordes van Paleis Esther Háze mijn Weikakademiker titel in ontvangst te mogen nemen. We zullen het zien.

Het eerste blok wijncursus en wijnproeverijen

Deze blog gaat over de belevenissen van het eerste blok in Rust tot en met de uitslag van het examen D1 (of te wel nu Unit2).Dag 1 in Rust, woensdag 8 mei 2019.Een dag tevoren ben ik al afgereisd naar Rust om de volgende dag op tijd op de Akademie te zijn. Ik heb een eenvoudig appartement gevonden op loopafstand. Na de vliegreis en taxi vanuit Wenen naar Rust wordt Ik hartelijk ontvangen en ga snel mijn koffer uitpakken om weer verder te kunnen leren aan het D1 examen. Het is nu dinsdag en volgende week maandag is het al zover. Als ik de volgende ochtend door straten van Rust loop, dan vallen er twee dingen op. Om de 5 meter is er een wijnhandel en op vele schoorstenen zijn Ooievaarsnesten waarvan enkele ook daadwerkelijk bevolkt zijn met Ooievaars. Na de registratie verwelkomd de managing director van de Weinakademie Dr. Josef Schuller MW (ook wel Pepi genoemd) ons. Bij het voorstelrondje kom ik er achter dat mijn 20 klasgenoten uit echt allerlei delen van de wereld komen. Voornamelijk Azië (Een chirurg uit Taiwan, een 2 handelaren uit Hong Kong, Twee wijnmakers uit Turkije en een dame uit Zuid Korea die nu in Berlijn woont) en Europa (Sommeliers van sterrenrestaurants in Barcelona, st. Peterburg, Moskou en Zurich, een wijnmaker uit Tokaji, een handelaar uit Letland, IT-ers uit Zwitserland en Duitsland, Een bankier uit Polen) en dat ik de enige Nederlander ben. Vervolgens krijgen we in de ochtend van Pepi de eerste wijncursus: proeftraining. Tussen de middag eten we (en dat zal vrijwel elke dag op het programma staan) lunch in het aan de overkant gelegen Seedorf hotel waar er een uitgebreid warm en koud buffet voor ons klaar stond. ’s Middags kregen we les van Weinakademiker Ferdinand Mayr les over de internationale druivenrassen, die uiteraard ook werden geproefd. Ferdinand Mayr is zelf ook wijnmaker. Na de les van Ferdinand worden twee groepen samengevoegd. Deze groep volgt het programma op een andere manier in kortere blokken. Hier zijn meer lokale studenten die hier aan meedoen, en zowaar nog een Nederlander die in Wenen woont. We krijgen van Pepi uitleg over het unit 2 examen en daarna een lezing over Oostenrijkse wijn.

Wijnproeverij in de "Heuriger"

Om 18:00 uur is er een korte rondleiding en een hapje zodat we in de gelegenheid zijn ook elkaar te leren kennen. Een “Heuriger” is een gelegenheid waar de wijnmaker zijn wijnen mag schenken met wat koude hapjes. Hier zijn er dus vele van in Rust omdat we midden in het wijnbouwgebied zitten. Het was nog lang gezellig en leuk om al wat van de collega studenten te leren kennen. Na dit gebeuren zijn we met een grote groep ergens gaan eten met z’n allen. Erg gezellig, maar daarna weer snel naar mijn appartement om weer in de boeken te duiken.

Dag 2 in Rust, donderdag 9 mei 2019.

We starten met het vervolg van de internationale druivenrassen. We zijn daar de hele ochtend nog mee zoet. Het begin van de middag krijgen we een lezing van Mag. Wilhelm Klinger de Managing director van de Oostenrijkse Marketing Board. Hij verteld over de trends in de wijn business en toont nog een serie foto’s van hem met allerlei wijnberoemdheden. Na de lezing ga ik zelf nog met hem op de foto om de officiële uitreiking van mijn 1000 euro beurs vast te leggen. Om drie uur stappen we in de bus om naar kasteel Ester Házy in Eisenstadt te gaan. Het is een prachtig kasteel met een prachtige entrée er naar toe en binnen is het ook voorzien van de nodige kunst aan de muur. Hier hoop ik dan volgend jaar mijn uitreiking van mijn Weinakademiker titel te mogen beleven. Ik blijf optimistisch . We zijn hier om een wijnproeverij mee te maken van de “The great sites of Burgenland” van de gerenommeerde wijnbedrijven van Burgenland. gevolgd door een dinerbuffet.

Wijnproeverij in "Ester Házy"

De wijnen die mij zijn bijgebleven zijn:- Feiler-Artinger 2017 Gustav Neuburger chardonnay, een mooie houtgelagerde wijn zoals ook de Juris 2017 chardonnay reserve en de Kollwentz 2017 chardonnay Gloria.- Krutzler 2017 alter weingarten blaufränkisch en zweigelt: echt een mooie wijn met structuur en finesse.- Paul Rittsteuer de 2018 grüner veltliner alte reben; mooie frisse wijn met veel smaak en de chardonnay ried Lehmgruben, een mooie elegante wijn.- Ernst Triebaumer de 2016 chardonnay ried Bandkräftn, echt super en de 2009 Maulwurf Blaufränkisch, merlot, cabernet sauvignon; mooie wijn met een goede balans.- Umathum de 2015 ried Halle buhl zweigelt; een zachte elegante wijn en de 2013 Vom Stein sankt Laurant ook een mooie zachte wijn met verfijnde smaak.Opvallend dat er veel chardonnay zit bij mijn favorieten van deze proeverij. Niet echt een inheems ras.

Dag 3 in Rust, vrijdag 10 mei 2019: wijnmaken en wederom wijnproeverij.

De hele dag vinificatie van Professor Dr. Monika Christmann van de universiteit van Geisenheim. Best een lange zit, maar deze dame weet toch iedereen wakker te houden. Om 18:00 uur is er in de binnenplaats van de Weinakademie een wijnproeverij van de “Best of Austria”. Eigenlijk teveel mooie wijnen om op te noemen. Dan toch maar beperkt tot de wijnen die van mij een score van 9/10 hebben gekregen:- Krispel (Vulkanland Steiermark): 2017 Grauburgunder “Ried Hochstrandl”.- Jamek (Wachau): 2017 Riesling Beerenauslese “Ried Klaus” echt een superwijn.- Geyerhof (Kremstal): 2016 Kremstal DAC grüner veltliner “Ried Steinleirhn 1öT” en de 2011 grüner veldliner, veel smaak.- Peter Schandl: 2015 Ruster Ausbruch.- Schwartz: 2017 Rot (zweigelt)moeie elegante wijn en de 2015 Schwartz.- Heidi Schröck: 2014 Ruster Ausbruch, wow wat een smaken!

Dag 4 in Rust, zaterdag 11 mei 2019: wijnbouw

Een hele dag over wijnbouw van Professor Dr. Manfred Stoll ook van de Geisenheim Universteit. Deze dag was wat lastiger om goed wakker te blijven door de ietwat motone manier van spreken. Ook wel vele uitstapjes van interessante informatie over o.a. de sapstromen in een plant. Maar wat minder relevant voor het examen. Ondertussen leren we elkaar steeds beter kennen en overhoren elkaar om ons klaar te stomen voor het examen.

 

Dag 5 in Rust, zondag 12 mei 2019: wijnbouw en wijnproeverij.

In de ochtend gaan we de wijngaarden in om alles van dichtbij te bekijken. Peter Schandl neemt ons groepje mee naar zijn wijngaarden. We komen eerst op een plek waar je een prachtig uitzicht heb over de Neusiedler See en de overige wijngaarden. Dan wat nader de wijnstokken bekijken. We zien dat het fruit zich al voorzichtig aan het zetten is. Na het bekijken van de wijngaard gaan we naar de Heuriger van Peter Schandl waar ons een proeverij van zijn wijnen staat te wachten. De 2017 chardonnay Ried Umriss en de 2017 pinot gris Ried Kreften waren mijn favorieten. En de rode wijnen waren ook lang niet slecht. Maar dan kwam er nog een serie “Ruster Ausbruch” aan. Vanwege de invloed van het meer, zijn hier ideale omstandigheden voor het ontstaan van botritys wijn de zogenaamde edele rotting zoals ook bij Sauternes dat het geval is. Was de Ausbruch 2015 al erg lekker, dan had je de 1981 nog niet geproefd: wat een weelde van complexe smaken. Daar kon de 1997 die we proefden niet tegenop. Na de lunch hadden we nog een trip naar de wijnkelder van Ester Házy. Mooi om te zien hoe daar wijn wordt gemaakt, waarmee er geperst wordt, gefilterd en gebotteld. Eenmaal weer terug gingen we met een groep samen eten en de laatste keer aan het leren.

Dag 6 in Rust, maandag 13 mei 2019: wijnexamen en mousserende wijn

Ja, dan is het zover: examen unit 2. Dit is een examen met 100 multiple choice vragen waarvan er 55 minimaal goed moeten zijn. Heb je het niet gehaald, dan moet je het nieuwe D1 examen doen. Dat examen bestaat dan weer uit open vragen. Wellicht dan toch wat lastiger dan nu. Examen gedaan en het viel me toch wat tegen. Even geteld: van 58 vragen wist ik 99% zeker dat ik ze goed heb beantwoord. Pff had toch gehoopt dat er iets meer was blijven hangen. Maar ja het geeft in ieder geval voldoende vertrouwen dat ik het heb gehaald. Aan het einde van de ochtend krijgen we van Pepi wat meer uitleg hoe de examens en de planning daarvan in elkaar zit. Na de lunch is het tijd voor de lessen van Master of Wine Frank Smulders over mousserende. Grappig om helemaal naar Oostenrijk te gaan om vervolgens les te krijgen van een Nederlander. Het examen mousserende wijn staat voor oktober op het programma. Ik moet zeggen dat ik het toch altijd lastig vind om deze wijnen goed uit elkaar te halen en te herkennen. Goed opletten dus! Na deze lessen gaan we met de hele groep uit eten: even ontspannen na het examen. Het werd een gezellige avond en vele meegebrachte wijnen werden geproefd o.a. de wijnen van de wijnmaker uit Turkije.

Dag 7 in Rust, dinsdag 14 mei: mousserende wijn en wijnproeverij

Niet iedereen was weer even fris, maar toch maar weer verder met de lessen. Na wat verdere uitleg over de examens van Pepi gaat het weer verder met de mousserende wijnen. De dag wordt afgesloten met een proefexamen. Dat ging eigenlijk niet slecht. Na de les gaan we dineren bij Gasthaus Stickler. Na het diner gaan we de wijnen van Giovanni proeven. Giovanni is marketing manager bij Cantina Toblino. Cantina Toblina ligt in Trentino, een stukje boven het Gardameer. Het zijn mooie wijnen van onder andere inheemse druiven zoals de nosiola en de rebu. Maar ook traminer, teroldego, schavia, pinot gris en nog vele andere druivenrassen. En dan ter afsluiting nog een Vino Santo.

Dag 8 in Rust, woensdag 15 mei: Op wijnexcursie naar Kamptal en Wachau.

Om half negen stappen we op de bus naar Sloss Gobelsburg Winery in Kamptal voor een proeverij van het bedrijf zelf, Bründlmayer uit Kamptal en Markus Hober uit Traisental. De mooiste wijn van Schloss Gobelsburg was toch wel de 2017 Ried Lamm 1ötw Erste lage Kamptal DAC grüner veltliner, een goudgele wijn met frisheid van limoen en groene appel, maar ook abrikoos, perzik en vanille. Dan Markus Huber: daar is de 2013 Ried Gertzersdorfer Berg 1ötw Erste lage Trsaisental DAC grüner veltliner, ook zo’n mooie wijn met veel smaak, maar ook nog wat meer rijpingstonen. En natuurlijk de wijnen van Bründlmayer: De 2012 Ried Langenloiser Käferberg 1ötw Erste lage Kamptal DAC grüner veltliner. Ook al zo’n mooie zachte volle wijn maar nu met iets meer peper. Na de proeverij krijgen we een heerlijke drie gangen lunch in een prachtige kamer van het kasteel, waar nog eens mooie andere wijnen de revue passeerden. Dan na de lunch weer snel de bus in op weg naar Wachau.

Wachau: rondleiding en wijnproeverij

Op een gegeven moment stapt Master of Wine Roman Horvat in. Roman is de Managing Director van Domaine Wachau. Terwijl we langs de oever van de Donau rijden legt Roman uit waar we welke wijngaard kunnen zien en wat zo specifiek daar aan is. Na de rondtour komen we bij Domaine Wachau aan waar ook weer een panel proeverij staat te wachten. We beginnen met de wijnen van Stadt Krems van Kremstal. We hebben een flight van drie mooie rieslings allemaal Erste lage. Ze zijn erschillend vanwege de andere bodems en jaartal. Dan Fred Loimer van Langenlois, Kamptal, ook hier weer 3 rieslings. De eerste twee zijn erg mooi, maar de laatste is een voorbeeld dat elk oogstjaar zo weer zijn eigen eigenschappen heeft 2010 was hier een fris jaar en deze riesling heeft 10 gram zuur, maar door er 10 gram suiker in te laten is hij toch in balans. Hij is off dry, maar je beleving is droog. De smaken van grapefruit, ananas, limoen, groene appel komen goed door. Dit was de Langenlois Ried Seeberg 1 ötw Erste lage riesling. Dan de wijnen van Domaine Wachau: drie rieslings smaragd. Twee van 2017 en de laatste van 1996 Ried Achleiten riesling, een prachtige wijn met naast eerder genoemde smaken ook honing en mango, maar nog steeds een frisse wijn. Als laatste weingut Knoll uit Wachau verschillende jaargangen van ried Schüt Smaracht riesling. 2017, 2014 en 2012, 2014 heeft het meeste zuur (8 gram) wijnen maakt het hier iets scherp, maar heeft wel honingtonen. 2012 heeft het laagste zuur (6,5 gram). Deze wijn geeft een veel rijpere indruk, maar gek genoeg minder honingtonen. Daarna gaan we een rondleiding maken door de ondergrondse gangen waar de fermentatie en de rijping plaats vind. Een indrukwekkende hoeveelheid en soorten fermenatietanks van RVS, hout, graniet, beton en zelfs klei. Na de rondleiding gaan we aan tafel in een prachtige zaal van het wijnkasteel alwaar traditionele gerechten worden geserveerd met nog weer andere wijnen. Na het diner weer huiswaarts naar Rust.

Dag 9 in Rust donderdag 16 mei: versterkte wijnen

Deze dag is geheel geweid aan versterkte wijnen. Op een of andere manier heb ik daar minder problemen mee omdat het toch vrij eenduidig is: Port Madeira, Sherry, Banyuls, Muscat de Baume de Venise enz. Na deze dag is het onze laatste avond samen, in ieder geval voor mij omdat ik morgen een vlucht heb naar huis. We dineren in wat sjieker restaurant dan we gewend zijn en maken er weer een gezellige avond van. Het is bijzonder aangenaam om je in een internationaal gezelschap te begeven die allemaal de zelfde passie hebben. Dat schept een band en dat had ik ook zeker niet willen missen.

Dag 10 in Rust vrijdag 17 mei: versterkte wijnen en weer naar huis

Weer verder met versterkte wijnen met Frank. De vroege middag doen we nog een examentraining en dat gaat eigenlijk helemaal niet slecht. We nemen afscheid van elkaar en onder het genot van een biertje dit keer wacht ik op de taxi die ik met 1 van de studenten deel. Eenmaal op het vliegveld denk ik met weemoed terug op de afgelopen 10 dagen. Een intense belevenis en ook weer verlangend naar thuis. De reis gaat verder voorspoedig en om half twaalf draai ik weer de sleutel in het slot van mijn eigen huis. Een paar weken later ontvang ik de uitslag: geslaagd! Gelukkig de eerste hobbel is genomen en voordat ik in oktober weer verder ga zal ik thuis nog wel moeten studeren. Tot zover alles volgens plan. Lees hier deel2

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.

 

2 gedachten aan “Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?”

  1. Topverslag Ed en gefeliciteerd met het behalen van de eerste hobbel. Mazzel dat je het nog in MC kon maken. Ik vond het open vragen gedeelte bij WSET 3 echt veel moeilijker dan de MC. Dus vanaf nu bij diploma course geen MC meer?
    Succes met studeren; ik blijf je blog geboeid lezen vanaf nu….
    YOU CAN DO IT!

Reacties zijn gesloten.