fbpx

Fietsen door en langs de wijngaarden van de Ahr.

Fietstocht door de wijngaarden vanuit Altenahr.

Vandaag hebben we een fietstocht gemaakt door en langs de wijngaarden aan de rivier de Ahr. We zijn gestart in Altenahr waar we op de camping verblijven. Voldoende water mee want het is vandaag maar liefst 36 graden, koffie met koekjes en een appeltje voor de dorst. Langs de Ahr is er niet alleen een wandelpad aangelegd, maar ook een prachtig fietspad. Onze eerste bestemming is het Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr. Hier hoeven we maar zo’n 5 km voor te fietsen. Onderweg zien we dat er hier en daar al kleuromslag bij de druiven in de wijngaard heeft plaats gevonden en dat zal waarschijnlijk de frühburgunder zijn omdat hij eerder rijpt dan spätburgunder. Hij heeft ook wat kleinere druifjes dus dat bevestigd mijn vermoeden.

Museumbezoek en wijnproeverij

Bij onze bestemming aangekomen boeken we een rondleiding door de kelder waar ook een museumpje is met allerlei dingen die vroeger werden gebruikt in de wijngaard en voor het wijn maken. Eerst worden we naar een groot vat geleid waar de datum 1868 op staat. Dat is de oprichtingsdatum van deze coöperatie. Het is een indrukwekkende wijnkelder met vele grote maar ook kleine (225 liter) vaten. We krijgen steeds filmpjes te zien over hoe het gaat in de wijngaard, hoe er wijn van wordt gemaakt en tenslotte hoe het wordt gebotteld. Nadat we langs alle snuisterijen zijn geleid komen we in het proeflokaal. In het proeflokaal krijgen we nog een glas wijn van de instapkwaliteit. Rebecca neemt een riesling, die zeker niet onaardig smaakt, flink wat aroma en een wat lagere zuurgraad dan de rieslings van bijvoorbeeld Rheingau of Rheinhessen. Ik neem een glas spätburgunder trocken. Deze is licht van smaak, een fruitige wijn met niet zo’n lange afdronk. Een allemansvriend. Inmiddels zijn we nieuwsgierig  geworden naar de andere wijnen. Diverse wijnen worden geproefd en we schaffen wat rood aan (onder andere de Edition Ponsart nr 27, een wat stallige, volle spätburgunder met veel lengte) en nog een doosje van de instapriesling voor de dorst.

Het volgende wijnbedrijf.

Na ons bezoek aan de coöperatie staat een bezoek aan Jean Stodden op het programma, maar nu eerst nog even lunchen en daarna in de schaduw een kopje koffie drinken. Weer verder genietend van de fietstocht waarbij we steeds over bruggetjes van de ene kant naar de andere kant van de Ahr slingeren en ook zien hoe ongelofelijk steil sommige wijngaarden zijn.

Enkele kilometers verder komen we bij onze volgende bestemming aan. Helaas mogen we daar maar een beperkte selectie van de wijnen proeven, maar als je de prijslijst ziet begrijp je waarom. Als ik de bladzijde omsla dan liggen de prijzen tussen de 45 en 200 euro per fles. De wijnen die we proeven zijn mooie zachte elegante wijnen  met veel lengte. We besluiten hier ook enkele rode wijnen aan te schaffen. Na nog wat verder zijn gefietst, keren we weer om. Na de terugtocht pakken we nog even de auto om de wijnen op te halen. Echt een aanrader om hier te gaan fietsen of te wandelen. Het is niet ver van Nederland (half uurtje vanaf Keulen) dus je bent er zo.          

De Ahr een bijzonder wijngebied.

De Ahr is een bijzonder wijngebied in Duitsland. Het is het noordelijkste wijngebied van Duitsland en tevens het enige gebied waar 85% rode wijn wordt verbouwd. Terwijl je denkt Duitsland is het land van de witte wijn, en dan riesling in het bijzonder.

Langs de rivier de Ahr zijn zeer steile hellingen van vooral leisteen. Dit zorgt voor een microklimaat waardoor het vaak warmer is dan in de omliggende streken.

Ed Carper, RegisterVinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.