fbpx

Wijnproeverij bij wijnbedrijf Renner.

Baden, een uitgestrekt wijngebied.

Baden is een over 400 km uitgestrekt gebied vanaf Baden-Baden tot en met de Zwitserse grens, ten oosten van de Elzas. De rechteroever van Rijn. Het Rijndal is vrij uitgestrekt en je kunt er lang doorheen rijden zonder een wijngaard tegen te komen. De wijngaarden zijn vooral waar het dal  ophoudt en de heuvels beginnen.

Een net wijnbedrijf.

We zitten op een camping bij Archen zo ongeveer ter hoogte van Strassburg aan de Franse kant. Via internet zijn we op zoek gegaan naar een wijnbedrijf in de buurt dat goed staat aangeschreven. We vonden het wijnbedrijf Renner dat wordt gerund door drie broers. Het beslaat 12 hectare wijngaard en heeft een opvallend uitgebreid aantal druivenrassen aangeplant. Om de wijngaarden van Renner te bereiken gaan we 25 km naar het zuiden richting Offenburg. Vlak bij Offenburg is het in het dorpje Fessenbach.  Het Bedrijf is opgericht door grootvader Jozef in 1912. En dan gaan we naar binnen om te proeven. De eerste indruk is goed: het proeflokaal ziet er keurig uit. Broer Simon en zijn moeder nemen uitgebreid de tijd om ons door het assortiment te leiden. En om  ons goed te kunnen laten proeven kregen we bijna bij elke wijn een nieuw schoon glas. Alles was ook goed op temperatuur, ook daar is goed over nagedacht. Het aantal druivenrassen was al uitgebreid, maar werd ook nog virtueel uitgebreid door verschillende benamingen te gebruiken voor hetzelfde druivenras zoals müller thurgau ten opzichte van rivaner en ruländer ten opzichte van grauburgunder. De verklaring was dat het de ene keer de zoete versie was en de andere keer de droge.

En dan maar wijnproeven.

We beginnen met de weissburgunder kabinett, trocken, dit is een frisse wat appelige wijn met een stevig bittertje. Dan de Grauburgunder kabinett, trocken: heel wat meer smaak, ook wat perzik, heel zacht en een licht bittertje (een meenemer dus). Dan komen we sauvignon blanc en chardonnay tegen, die je hier niet snel zou verwachten in dit gebied. De sauvignon is opvallend grassig: een mooie wijn om mee nemen voor de cursussen en de chardonnay is een frisse doordrinker. Dan naar de topwijnen: de collection 1912. De grauburgonder heeft 9 maanden hout gehad in 4 jaar gebuikte vaten en daarom ook geen hout in de neus te bespeuren. Een mooie wijn met veel smaak. De chardonnay heeft wel wat meer hout gehad en is ook merkbaar in de neus. Ze zijn met 2014 begonnen: die had te zwaar hout. Dit hebben ze nu opgelost door het te mengen met 60% 2015 om het weer in balans te brengen wat een mooie wijn heeft opgeleverd. De wijn is in balans en heeft een mooie elegante chardonnay als resultaat.

Dan de edelsuss wijnen. Overigens niet elk jaar heeft hier edele rotting (door aantasting door botrytis) , dan is het slechts late oogst. We beginnen met een scheurebe (een kruising tussen silvaner en riesling) met 40 gram suiker per liter. Een mooie zachte zoete wijn met niet veel uitgesproken smaak. Dan is er een gewürztraminer met 60 gram suiker. Een mooie smaakvolle dessertwijn met aroma’s van bloemen (geparfumeerd).

En dan is er rode wijn

En natuurlijk komen we ook uiteindelijk uit bij de spätburgunders. Van het “normale” assortiment was de Fessenbacher Kirschherrenberg spätburgunder kabinett trocken onze favoriet. Een mooie smaakvolle fruitige wijn en dat voor 7,20 euro. Verder was er een collection 1912 spätburgunder. Voor precies het dubbele bedrag heb je dan wel een mooie elegante wijn die gerust bij een diner kan worden geschonken. 

Naast deze wijnen was er nog een collection 1912 st. laurant: Een wijn met meer structuur met een pepertje die pittig over je tong walst en dan nog een spätburgunder met 20% merlot en 30% cabernet frank. Ja dan krijg je natuurlijk een wijn met meer tannine en kracht, maar voor ons een wat rare combinatie van druivenrassen.

Loop ook eens binnen voor een wijnproeverij.

Al met al een leuk bezoek en dit bedrijf heeft zeker wijnen die de moeite waard zijn. Het is sowieso leuk om zo’n bedrijf binnen te lopen en te liefde voor de wijn te ervaren. Vaak hebben de eigenaren passie voor hun bedrijf. Het is leuk om door te vragen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en  dan gaat de wijn ook voor je leven.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.